AVOCAT DIVORT

 

 

DIVORTUL

                  Divortul (desfacerea casatoriei prin divort) este un pas important al persoanelor angrenate in proces producand o serie de consecinte multiple, care se rasfrang asupra intregului complex de relatii de natura patrimoniala si nepatrimoniala generate prin incheierea casatoriei, atat intre soti, cat si intre acestia si copii lor.

                  Noul Cod Civil intrat in vigoare la data de 1 octombrie 2011 a adus o serie de modificari si solutii noi, adaptand normele de drept civil la realitatile de astazi si la transformarile continue ale societatiii romanesti, incercand in acelasi timp sa tina pasul si cu tendintele legislative reformatoare manifestate in alte sisteme de drept ale statelor Uniunii Europene.
Noul Cod civil regandeste modalitatea de reglementare a materiei dreptului familiei renuntandu-se la ideea unui cod distinct care sa reglementeze acest domeniu si da eficienta unei conceptii moniste de reglementare a raporturilor de drept privat intr-un singur cod, respectiv Noul Cod Civil.

Noul Cod Civil promoveaza o noua conceptie cu privire la desfacerea casatoriei prin divort, o conceptie moderna care sustine si afirma drepturile sotilor la viata privata.
Prevederile art. 373 din Noul Cod Civil (N.C.C.) sunt reglementate motivele de divort, legiuitorul afirmand expres faptul ca acesta poate avea loc:

a) prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti, acceptata de celalat sot;
b) atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
c) la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin doi ani;
d) la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

Daca ne raportam la literatura juridica si la conceptiile privind divortul putem afirma faptul ca, legiuitorul nostru stabileste prin prevederile N.C.C. doua tipuri de divort, si anume: divortul-remediu (art. 373, literele a) si d) din N.C.C.) si divortul din culpa sotilor (art. 373, literele b) si c) din N.C.C.).

                  Lasand la o parte consideratiile de ordin teoretic trebuie sa aratam faptul ca procesul de divort reprezinta o perioada complexa in viata celor doi soti aflati in pragul disolutiei maritale. Spunem complexa si nu grea, deoarece in practica, desi de cele mai multe ori pentru clientii nostri a reprezentat o perioada de suferinta si tristete, pentru alti clienti a reprezentat o eliberare, un nou inceput, o bucurie ca va lua sfarsit o casatorie care nu le oferea satisfactia asteptata sau se termina o perioada in care s-au aflat constant sub imperiul unei stari de teroare.
Trebuie stiut faptul ca divortul, desi de cele mai multe ori reprezinta o oficializare a rupturii intervenite intre soti, implica si alte aspecte la fel de importante care trebuie discutate si stabilite.
Astfel, exercitarea autoritatii parintesti (custodia) si stabilirea domiciliului minorilor (incredintarea minorilor), stabilirea unui program de vizitare si a pensiei de intretinere, partajarea bunurilor comune sunt probleme des intalnite in practica.

                  In prezent cabinetul nostru asigura consultanta, asistenta juridica si reprezentare in procesele de divort atat pentru cetatenii romani aflati in tara, cat si pentru cetatenii romani care au domiciliul sau rezidenta in strainatate.

Costurile procesului de divort

                  Cu privire la costurile In cazul cererilor de divort intemeiate pe articolul 373 din N.C.C. taxa de timbru este cuprinsa intre 100lei si 200 lei, in functie de motivele invocate. Atunci cand faceti estimarea costurilor un proces de divort, va trebui sa tineti cont si de urmatoarele posibile elemente, acolo unde este cazul:
– taxa de timbru pentru procesul de divort;
– onorariul avocatului;
– taxa de timbru pentru cererile de partaj se stabileste procentual la valoarea masei partajabile;
– costuri expertize in cazuri de partaj;
– eventuale costuri de legalizare a hotararilor judecatoresti, costuri de traducere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s