Noile măsuri fiscal-bugetare adoptate de catre Guvernul României astăzi, 27 martie 2020

Ieri, 26 martie 2020, Guvernul României a aprobat prin ordonanță de urgență o serie de modificări prin care au adus mai multe îmbunătățiri și clarificări cu privire la dispozițiile cuprinse în O.U.G. nr. 30 din 18 martie 2020.

Vă punem la dispoziție textul complet al Ordonanței de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și pentru stabilirea unor măsuri suplimentare de protecție socială

Urmează să explicăm noile măsuri dispuse prin noua ordonanță și să le aducem la cunoștinșa cititorilor noștri.

Update. Principalele modificări:

Conform dispozițiilor cuprinse în această nouă ordonanță de urgență, a fost simplificată procedura prin care angajatorii pot să acorde angajaților șomajul tehnic, acesta putându-se obține pe baza unei cereri la care se atașează lista angajaților pentru care se solicită acordarea indemnizației stabilite prin prevederile art. XI, aliniat 1 din O.U.G. nr. 30 din 2020.

Documentele se vor depune la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă (prin email), iar termenul de plată a indemnizațiilor către angajatori a fost redus la 15 zile, față de cele 30 de zile prevăzute inițial, prin modificarea art. XII, aliniat 2 din O.U.G. nr. 30 din 2020.

Angajatorul este obligat să efectueze plata indemnizației în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la primirea sumelor, dispoziție introdusă prin noul aliniat 3 al art. XIII din O.U.G. nr. 30 din 2020.

De șomaj tehnic urmează să beneficieze și sportivii, această măsură fiind introdusă la art. XI din O.U.G. nr. 30 din 2020, prin aliniatul 2, indice 1.

De indemnizația prevăzută la art. XI aliniatul 1 din O.U.G. nr. 30 din 2020 pot beneficia angajatorii pentru toți angajații acestora, pe baza cererii semnată și datată de către reprezentantul legal și a unei declarații pe proprie răspundere însoțită de lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizație, asumată de reprezentantul legal.

Au fost astfel eliminate prevederile aliniatului 2 cu privire la limitări, de prevederile aliniatului 1 beneficiind salariații angajatorilor care reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parțial, ca urmare a efectelor epidemiei.

Pentru accesarea acestui ajutor din partea Statului Român, angajatorii nu mai au nevoie să obțină și să depună certificatul de situație de urgență.

Șomajul tehnic este acoperit de către stat doar pe perioada stării de urgență!

În ceea ce privește ajutorul de deces acesta se va acorda pe baza următoarelor documente care vor fi transmise fie prin intermediul serviciilor poștale, fie în format electronic:

a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 11 la Normele din 20 martie 2011 de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice;
    b) certificat de deces (copie);
    c) act de identitate al solicitantului (copie);
    d) acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (copie);
    e) dovada/declarația pe proprie răspundere că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (copie);
    f) act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (copie);
    g) adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (copie).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: