În Monitorul Oficial nr. 248/25 martie 2020 a fost publicat Ordinul nr. 791 din 24 martie 2020 privind acordarea certificatelor de situații de urgență operatorilor economici a cărăr activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2.
Conform art. 2 din Ordinul nr. 791/24.02.2020 certificatele eliberate de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri sunt emise în două forme:
- TIP 1 (ALBASTRU) – eliberat in forma prezentată în Anexa nr 1, pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe propria răspundere emisă în forma prezentată în Anexa nr. 3, din care rezultă întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgență decretate.
- TIP 2 (GALBEN) – eliberat in forma prezentată în Anexa nr 2, pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe proprie răspundere emisă în forma prezentată în Anexa nr. 3 ce face parte integrantă din prezentul ordin, din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020.
Un operator economic va putea cere un singur tip de certificat de situțații de urgență, iar cererile se vor depune online, pe site-ul http://prevenire.gov.ro/. Această platformă electronică ar trebui să devină funcțională în termen de 5 zile de la aprobarea și publicarea în Monitorul Oficial a ordinului.
În vederea obținerii Certificatul de urgență TIP 1 (ALBASTRU)/ TIP 2 (GALBEN), solicitantul încarcă în platformă următoarele informații și documente:
- datele de identificare;
- declarație pe propria răspundere a reprezentantului legal, prin care acesta atestă că toate informațiile și documentele care stau la baza cererii pentru obținerea certificatului sunt conforme cu realitatea și respectă legislația în vigoare, raportat la tipul de certificat solicitat.
Modelul declarației pe proprie răspundere va fi postat pe platforma http://prevenire.gov.ro.
În situația în care reprezentantul legal nu deține semnătură electronică, acesta poate semna olograf, urmând ca toate documentele încărcate în platforma http://prevenire.gov.ro (inclusiv declarația pe propria răspundere) să fie semnate electronic de către împuternicitul desemnat în acest sens.
Documentele se încarcă obligatoriu în platforma http://prevenire.gov.ro, sub semnătura electronică a reprezentantului legal al operatorului economic sau a unui împuternicit al acestuia, deținător de semnătură electronică.
Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri eliberează certificate de urgență (CSU) doar pe perioada existenței stării de urgență în România.
În cadrul acțiunilor de inspecție și control desfășurate de către organele abilitate, acestea verifică inclusiv documentele care au stat la baza emiterii declarației pe propria răspundere de către solicitanți.