RESTITUIREA si SUSPENDAREA TAXEI AUTO – Fals sau Adevarat?

Posted: 02/11/2012 in Taxa poluare
Etichete:, , ,

TAXA AUTO | TAXA DE PRIMA INMATRICULARE | TAXA DE POLUARE | TAXA PE EMISIILE POLUANTE

Avand in vedere faptul ca de aproximativ o saptamana majoritatea clientilor cabinetului solicita informatii cu privire la articolele de presa in care se sustine faptul ca a fost suspendata taxa auto, iar cetatenilor care au achitat-o, indiferent de denumirea acestei taxe (taxa de prima inmatriculare, taxa de poluare, taxa pe emisiile poluante), le va fi restituita integral printr-o procedura administrativa, am considerat necesar sa clarificam situatia inexacta prezentata in presa si sa aducem lamuririle necesare.

Abordarea din acest articol este una inversata, in sensul ca vom incepe cu concluziile, dupa care vom expune si explicatiile. Urmam aceasta cale intr-o analogie directa cu articolele din presa unde, in primul rand era prezentata dezinformarea (taxa auto se restituie, taxa auto a fost suspendata), dupa care erau expuse explicatii dezechilibrate si lipsite de temei real.

CONCLUZII

Persoanele care au achitat taxa începând cu anul 2007 pentru autoturisme second hand înmatriculate anterior într-un stat membru al Uniunii Europene trebuie să se adreseze instanţelor de judecată in vederea recuperarii integrale a taxei.
Persoanele care au plătit taxa în ianuarie 2012 pentru maşini second hand deja înmatriculate pe teritoriul României au dreptul să li se restituie pe cale administrativă sumele plătite încă de la intrarea în vigoare a O.U.G. nr. 1 din 2012, nu începând cu momentul aprobării acesteia – octombrie 2012.

EXPLICATII

La sfarsitul lunii octombrie 2012 in presa romaneasca au aparut articole in care se sutinea faptul ca taxa auto a fost suspendata, iar cetatenilor care au platit-o le va fi restituita printr-o procedura administrativa.
In urma acestor articole de presa, cetatenii s-au prezentat la Administratiile Finantelor Publice Locale pentru a le fi restituita taxa, iar cei care aveau de inmatriculat autoturisme aduse din spatiul comunitar, s-au prezentat la serviciile de inmatriculari pentru a-si inmatricula autoturismele fara plata taxei. In fata acestor institutii publice cetatenii au aflat faptul ca nu pot sa-si atinga scopul pentru care s-au prezentat. De ce? Pentru ca, bineinteles, nu exista un temei legal in baza caruia sa le fie satisfacute cererile.

Asa cum se intampla de cele mai multe ori, cetatenii au plecat revoltati, considerand ca institutiile publice nu vor sa aplice legea, opinia generala fiind aceea ca presa a dat o informatie corecta si completa.
Mai mult, in acest joc au intrat si unii juristi care s-au limitat doar la a citi titlurile de presa cu privire la restituirea si suspendarea taxei auto, fara sa consulte actul normativ pentru a-si forma o opinie corecta.
In astfel de situatii, unii cetateni nemultumiti cu privire la refuzul institutiilor publice de a le satisface solicitarile au mers la unii juristi care nu consultasera actul normativ si care au oferit opinii juridice nefundamentate.

In prezent, cetatenii care au platit taxa, precum si cei care doresc sa-si inmatriculeze autoturismele aduse din spatiul comunitar fara plata taxei traiesc intr-o stare de confuzie care tinde sa se generalizeze.

Trebuie sa aducem la cunostinta cetatenilor faptul ca refuzul acelor institutii publice este intemeiat prin raportare la legislatia existenta, practica obisnuita nefiind schimbata pana in prezent. Bineinteles ca obiectul acestui articol nu il reprezinta argumentele de ordin juridic cu privire la discriminarea produsa in legislatia interna si aplicarea principiului prioritatii dreptului comunitar, argumente ce ar duce la o concluzie contrara prezentei modalitati in care procedeaza institutiile publice implicate.

Dupa nenumarate schimbari a textelor de lege privitoare la taxa auto, care au inceput la data de 01.01.2007 prin introducerea taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule (taxa de prima inmatriculare), au continuat cu O.U.G. nr. 50 din 2008 declarată de nenumărate ori ca fiind contrară dreptului comunitar (atat in practica jurisprudentiala a C.J.U.E. cat si in practica nationala), Parlamentul României in decembrie 2011 a găsit o solutie controversata pentru ca taxa auto să nu mai poată fi combătută. Astfel, s-a născut Legea nr. 9/2012 care a înlăturat discriminarea din prevederile anterioare şi a stabilit faptul că noua taxă (taxa pe emisiile poluante) va fi achitată şi de către cetăţenii care achiziţionează autovehicule second hand de pe teritoriul României şi pentru care nu s-a achitat niciodată nici taxa de primă înmatriculare şi nici taxa pe poluare, lucru consfintit prin prevederile art. 4, alin. (2) din Legea nr. 9 din 2012.

La scurt timp dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 9 din 2012 privind taxa pe emisiile poluante, prin O.U.G. nr. 1 din 2012 s-a dispus ca prevederile art. 4 alin. (2) din Legea nr. 9 din 2012 să fie suspendate până la 1 ianuarie 2013. Totodată, s-a dispus ca persoanele care au plătit in aceasta perioada (luna ianuarie 2012) taxa pentru emisiile poluante pentru autoturisme second hand înmatriculate anterior pe teritoriul României, să primească banii înapoi.
Dupa „nenumarate dezbateri” purtate in Parlamentul Romaniei, în octombrie 2012 s-a ajuns la concluzia că O.U.G. nr. 1 din 2012 trebuie aprobată exact în forma în care o emisese Guvernul, desi anterior reprezentatii Puterii vorbisera de necesitatea restituirii tuturor sumelor incasate cu titlu de taxa si gandirea unei noi taxe de mediu cu aplicabilitate incepand cu 1 ianuarie 2013.
De la astfel de declaratii politice pana la titlurile aparute in presa nu a mai fost de facut decat un mic pas. Astfel, presa nu a mai cercetat actul normativ aparut ci, prin relationare, au considerat faptul ca declaratiile politice au fost transpuse in practica prin acest act normativ din 25 octombrie 2012.
Bineinteles ca mai exista si o parte a presei, catalogata in unele medii ca fiind „aservita intereselor politice”, presa care a lansat astfel cu buna stiinta o informatie falsa, de natura a aduce beneficii in aceasta continua campanie electorala care speram ca va lua sfarsit in decembrie 2012.

Astfel ca, in aceasta conditionare excesiva a intereselor de a acumula un numar cat mai mare de voturi, în prag de alegeri parlamentare, in presa a aparut informatia că taxa auto s-a suspendat şi că şoferii vor primi banii înapoi.

In final va spunem ca nu este vorba de nici o noutate si ca O.U.G nr. 1 din 2012 care producea efecte din februarie 2012 până la 01 ianuarie 2013 a fost aprobată prin lege exact în forma în care a emis-o Guvernul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s